על הים

משאבי הטבע הייחודיים של העיר אילת, ביניהם הים והמדבר משמשים כר פורה לחוקרים, מקום תחרות לספורטאים, חוויה לנופשים, כיתת לימוד לתלמידים ומעתה גם לבגרות בביולוגיה ימית. החל משנת הלימודים תשע"ח מיושמת התכנית כפיילוט בישיבה התיכונית, בכוונה ליישמה בשנת תשע"ט ככיתה עירונית המוצעת לכלל התלמידים.

התכנית "ביולוגיה ימית" מתבססת על הקירבה של בית הספר לים ועל הנגישות למוסדות המתמחים בנושאי הים כמו המכון הבין-אוניברסיטאי, המכון הלאומי לחקר ימים ואגמים ואוניברסיטת בן גוריון באילת. השנה היא מיושמת כאמור כפיילוט בישיבה התיכונית "צביה" בה לומדים כ – 110 תלמידים בכיתות ט'-י"ב, מאילת ומחוצה לה בתנאי פנימייה מלאים. ישיבת צביה היא מסגרת ייחודית בחינוך הממלכתי דתי, בכך שהיא בית ספר לחינוך ימי בו לומדים התלמידים לימודי חקלאות ימית וביולוגיה ימית. החל מהשנה יילמד כאמור נושא הביולוגיה הימית בתכנית ייחודית במסגרתה ייגשו התלמידים לבגרות גם בביולוגיה ימית.  

התכנית שנכתבה על ידי ד"ר עומר פולק – מומחה באקולוגיה וביולוגיה של חסרי חוליות, ביוזמה של ד"ר דרורי גניאל – ראש מינהל שח"ק ובמימון מינהל שח"ק בעירייה נשענת על שלושה נושאי הליבה של התכנית הקונבנציונאלית לביולוגיה ומותאמת ללמידת ההיבטים הימיים, בתוכם: פיסיקה וכימיה של המים, מדעי כדה"א, החיים בתווך הימי, התא, חד תאיים ימיים, התפתחות של רב תאיים, סיסטמטיקה וביולוגיה התפתחותית של חסרי חוליות. חולייתנים, אבולוציה, אקולוגיה, התנהגות בעלי חיים ימיים. מתודולוגיות בביולוגיה ובאקולוגיה, מידענות וסקירת ספרות. בנוסף ללימודים העיוניים ילמדו התלמידים כאמור גם לימודים מעשיים במעבדה ויכתבו עבודת חקר מסכמת בשנה האחרונה. בהתאם לרפורמה במשרד החינוך בחינת הבגרות תהיה בכיתה י"א ברמה של 3 יח"ל. בכיתה י"ב יגישו התלמידים עבודת חקר (1 יח"ל), ועבודה המבוססת על סקירת ספרות מקצועית. בנוסף תינתן הערכה על דוחות המעבדה ועל הסיורים שיערכו לאורך שלוש השנים.

"התכנית מושתתת על משאב הטבע המופלא שלנו – הים ועל משאבי ההון האנושי כאן – מומחים במדעי הים במוסדות המחקר והאקדמיה השונים. אנו רואים בזה ערוץ נוסף לחזרת בוגרינו לעיר כחוקרים במוסדות המדע באילת" אמר ד"ר דרורי גניאל והוסיף: "מעבר ללמידה החוויתית יש לנושא זה חשיבות רבה לעיצובה העתידי של העיר ולשמירה על מפרץ אילת וסביבתו

 

תגובות

להשאיר תגובה